Verwijdering blaas

In geval van een kwaadaardige aandoening aan de blaas (blaaskanker) kan het zijn dat deze volledig verwijderd moet worden. Dit wordt een radicale cystoprotatectomie genoemd.

Voorbereiding

De dag voor de operatie zal de uroloog bij u langskomen om alles nog eens met u te bespreken. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, kunt u ze gerust stellen. Ook de anesthesist komt bij u langs. De ingreep zal plaatsvinden onder algemene narcose. U krijgt ook een ruggenprik voor pijnstilling na de operatie (pijnpomp).

De operatie

Voor het verwijderen van de blaas en prostaat zult u ongeveer 10 à 14 dagen in het ziekenhuis worden opgenomen. Dat is mede afhankelijk van het directe herstel na de operatie.

Bij een laparoscopische radicale cysto-prostatectomie met urinederivatie volgens Bricker wordt de blaas, de zaadblaasjes en de prostaat weggenomen, samen met het omliggende weefsel. Het eerste deel van de ingreep wordt via een kijkoperatie / laparoscopie gedaan indien mogelijk. Bij de vrouw wordt naast de blaas en de lymfeklieren ook de baarmoeder en de baarmoederhals weggenomen.

Vervolgens wordt de buik via een middenlijnsincisie opengemaakt en wordt de urinederivatie gemaakt, m.a.w. wordt er een nieuw reservoir voor de urine gemaakt. Hiervoor neemt men een stukje dundarm. De rest van de darm wordt terug in zijn continuïteit hersteld. De ureters worden op deze darmlis ingenaaid en er wordt in beide ureters een catheter achtergelaten. De darmlis wordt aan één zijde dicht gemaakt en aan de andere zijde wordt ze naar de buik toe als stoma ingepland.

Het weggenomen weefsel wordt opgestuurd voor nader microscopisch onderzoek. Dit onderzoek neemt enige dagen in beslag en de uitslag zal met u besproken worden.

De operatie duurt in totaal ongeveer zes tot acht uren. Na de operatie blijft u nog gedurende enige tijd op de ontwaakkamer. Daarna gaat u voor één of twee nachten naar een intensieve zorgafdeling(ICU). De dag daarop wordt u meestal terug naar uw kamer op de afdeling urologie gebracht.

Belangrijk is het feit dat zo nodig(indien de ingreep te moeilijk verloopt of indien er zich een situatie voordoet die we niet op laparoscopische wijze kunnen oplossen) de buik toch wordt geopend en de ingreep verder klassiek open verloopt. Dit noemt men een open conversie.

Na de operatie

Op het einde van de ingreep laat de uroloog één of twee drains in uw buik achter voor het laten afvloeien van wondvocht. U krijgt soms een sonde in de plasbuis voor de afvoer van vocht uit de buikholte. Er zal een stomazakje worden aangebracht rondom het stoma waarin de twee catheterts zitten die beide tot in één van de nieren gaan. U zult ook nog een infuus hebben en er zal een pijnpomp aanwezig zijn die u zelf manueel kunt bedienen en die u van uw pijn zal verlossen. De pijnstilling wordt toegediend via een zeer dunne katheter die de anesthesist voor de operatie d.m.v. een ruggenprik ter plaatse heeft gebracht. U heeft ook een maagsonde. De drains wordt verwijderd zodra er weinig volumeproductie is aan wondvocht. De catheters in de ureters blijven 8-10 dagen ter plaatse en worden dan verwijderd.

Meer informatie over deze ingreep.

Beleef uw kijkoperatie in 360°

De 360° video van uw kijkoperatie zorgt voor een levensechte beleving, waarin u al vóór de operatie te zien krijgt wat u in het ziekenhuis te wachten staat.

Download de app van Infor-med

infor-med logo

en bekijk alle 360° video’s

  • ga naar de App store, Google Play of de Microsoft Store en zoek op ‘Infor-med’;
  • kies rechtsonder ‘Infor-med library’ en klik vervolgens op het logo van Máxima Medisch Centrum;
  • bekijk de 360° video naar keuze

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Kijkoperaties
(040) 888 83 70

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving