Hoe verloopt een kijkoperatie?

Een kijkoperatie vindt in de meeste gevallen onder algehele verdoving (narcose) plaats. Om te beginnen wordt de buik opgeblazen met koolzuurgas (CO2). Dit is een onschadelijk gas en wordt gebruikt om meer ruimte te maken tussen de verschillende organen. Dit maakt de operatie veiliger.

Kijkoperatie1

Buisjes inbrengen
Daarna wordt een aantal buisjes in de buik gebracht, meestal drie tot vijf, die 0,5 of 1 centimeter dik zijn. De wondjes in de buikwand worden hierdoor dus ook maar slechts maximaal 1 centimeter. Om een orgaan te kunnen verwijderen is het soms wel nodig om één van de sneetjes iets groter te maken.

Kijkoperatie2

De operatie
Door één van de buisjes wordt een camera ingebracht, zodat de specialist op een televisiescherm de buikinhoud kan zien. Door de andere buisjes worden instrumenten ingebracht waarmee wordt geopereerd, zoals schaartjes en een pincetje, en soms extra instrumenten om de operatie gemakkelijker te maken. Dit zijn hoogwaardige instrumenten waarmee de specialist tot diep in de buik kan opereren. De operatie zelf gebeurt dan ook volledig via het televisiescherm, vandaar de naam kijkoperatie. 

Aan het einde van de ingreep wordt al het koolzuurgas eerst verwijderd en worden de wondjes gesloten met oplosbare hechtingen. Na een laparoscopische ingreep kunt u pijn krijgen ter hoogte van de schouders. Dit komt door het koolzuurgas in de buik. Dit gas verdwijnt binnen enkele dagen en dan verdwijnt ook de pijn.

kijkoperaties MMC Eindhoven Veldhoven

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Kijkoperaties
(040) 888 83 70

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving