dinsdag 26 januari 2016 Koploper in kijkoperaties

Uit de wijde regio komen patiënten voor een chirurgische ingreep in de buik naar het Centrum voor Kijkoperaties van het MMC. Chirurgen, urologen en gynaecologen bundelen in dit toonaangevende centrum hun jarenlange expertise in de meest patiëntvriendelijke operatietechniek. Samen kunnen zij meer kijkoperaties uitvoeren en daarmee de zorg nóg beter en veiliger maken.

 
Kijkoperatie MMC
 

In een team van hoogwaardige OK-medewerkers en technici opereren de specialisten van het Máxima jaarlijks ongeveer 2500 patiënten via de kijkbuis. Relatieve eenvoudige ingrepen aan bijvoorbeeld de galblaas, liezen en  blindedarm gebeuren in Eindhoven; de complexere aandoeningen zoals kanker in de dikke darm, lever en bijnieren worden in Veldhoven geopereerd.

Het uitgangspunt is voor elke patiënt hetzelfde: bij een kijkoperatie opereert de dokter het zieke orgaan zonder een grote wond te maken. Door vijf kleine sneetjes worden instrumenten met een camera in de buik gebracht. “Dankzij deze techniek heeft de patiënt veel minder pijn, verloopt het herstel veel sneller en is er aanzienlijk minder risico op complicaties, zoals littekenbreuken. De patiënt kan veel sneller zijn dagelijkse routine weer oppakken”, vertelt chirurg Gerrit Slooter.

 

Kentering

In 1990 opereerde chirurg Willem van Erp van MMC Eindhoven (het toenmalige Diaconessenhuis) als eerste in Nederland een galblaas via de kijkbuis. De jaren erna werd deze techniek in het ziekenhuis steeds vaker en ook bij andere, relatief eenvoudige ingrepen toegepast. Vanaf 2004 nam het aantal kijkoperaties een enorme vlucht toen MMC-chirurg Gerrit Slooter ook dikkedarmkanker via de kijkbuis ging opereren. “Dat was de kentering. Lange tijd bestond de vrees dat er kankercellen in de buikwand terecht zouden komen wanneer je met een kijkbuis naar binnen ging. Toen wetenschappelijk onderzoek aantoonde dat die vrees ongegrond was, hebben we bewust gekozen voor kijkoperaties. Vanaf 2006 is dit voor alle ingrepen in de buikholte de standaard operatietechniek. Sterilisaties, maagverkleiningen, darm-, lever-, long-  en maagkanker en binnenkort zelf de meest complexe operaties aan de alvleesklier: alles gebeurt op de meest veilige manier: via de kijkbuis. Omringd door een hoogwaardig team met veel persoonlijke aandacht voor de patiënt”, vertelt de chirurg die vijftien jaar geleden in het Máxima begon.

Binnen het innovatieve Centrum voor Kijkoperaties delen chirurgen, urologen en gynaecologen hun jarenlange kennis en staan ze waar het nodig is samen aan de operatietafel; bijvoorbeeld bij verzakkingen van de bekkenbodem of buitenbaarmoederlijk slijmvlies (endometriose). Gerrit Slooter: “Wanneer je de expertise van drie disciplines bundelt en de patiënt werkelijk centraal stelt, kun je een enorme slag maken in kwaliteit en veiligheid. Dát hebben we gedaan. We zijn een geolied team. Doordat we alleen maar kijkoperaties uitvoeren, weet iedereen exact wat hij of zij moet doen en worden we alleen maar beter.”

 

Koppositie uitbouwen

Tussen 2006 en 2012 leerde Gerrit Slooter maar liefst dertig collega-chirurgen in ons land de fijne kneepjes van de kijkchirurgie. Maar ook binnen het eigen centrum blijven de specialisten in kijkoperaties hun kennis verbreden. Elk jaar is er de maand van de laparoscopie waarin chirurgen, urologen en gynaecologen hun ervaringen delen, complicaties bespreken en bekijken hoe ze het voor de patiënt nóg beter kunnen doen. Andere ziekenhuizen hebben dit voorbeeld inmiddels overgenomen. De chirurg heeft daarnaast het netwerk ‘Laparoscopie Zuid-Nederland’ opgericht waarbinnen chirurgen uit negen ziekenhuizen van elkaar leren en samen werken aan nog meer kwaliteit en veiligheid.

Om zijn koppositie in kijkoperaties te behouden en verder uit te bouwen, trekt het Máxima intensief op met universiteiten, hogescholen en de medische industrie. Samen ontwikkelen ze nieuwe operatie-instrumenten en beeldverwerkingstechnieken. Denk aan de 3D-camera, die de dokter een nog realistischer beeld geeft van wat er in de buik gebeurt. Gerrit Slooter: “Met TU Delft ontwikkelen we leermodellen die artsen helpen om met de kijkbuis nóg veiliger naar binnen te gaan. Die eerste toegang tot de buikholte is cruciaal. We doen alles voor dat ene doel: patiënten de beste en meest veilige zorg geven die er is.”

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Kijkoperaties
(040) 888 83 70

Online afspraak maken
Afsprakenformulier

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving