dinsdag 26 januari 2016 Niersteenverwijdering via kijkoperatie veilig en succesvol

Nierstenen kunnen veel pijnklachten geven en komen vaak op een later moment terug. Een goede en effectieve behandeling is dan ook van belang. Vaak gebeurt dit door middel van een kijkoperatie. Om deze behandeling te verbeteren analyseerde Marloe Sprengers, co-assistent urologie, onder begeleiding van urologen Laurent Fossion en Kevin de Laet de kwaliteit van niersteenverwijderingen in MMC.

De behandelmethode van nierstenen is afhankelijk van de grootte van de steen, de plek waar de steen zit en persoonlijke factoren. Vaak wordt er gekozen voor behandeling via een kijkoperatie, waarbij een scoop (buisje met een camera) via de plasbuis en blaas in de urinebuis (buis tussen nier en blaas) gebracht wordt. Vervolgens worden de nierstenen met een laser kapotgemaakt en verwijderd.

Onderzoeksresultaten
Het onderzoek van Sprengers wijst uit dat deze behandeling in MMC effectief en veilig wordt uitgevoerd. Bovendien brengt de operatie minimale complicaties met zich mee. De operatie duurt een kwartier tot een uur, afhankelijk van de grootte van de nierstenen. Deze operatietijd is in lijn met eerdere studies naar de behandeling. Een kortere operatietijd is gunstig voor het herstel van de patiënt.

‘Steenvrij’
In het onderzoek werden zowel patiënten met kleine als grote nierstenen meegenomen. Met name patiënten met grotere nierstenen (met een diameter van 1 tot 3 centimeter) zijn geholpen met de kijkoperatie. Een belangrijke uitkomst was daarnaast het ‘steenvrijpercentage’, waarbij er geen steenresten achterblijven na de eerste ingreep. Dit is het uiteindelijke doel van de operatie. Bij beide groepen lukte dit in ruim driekwart van de gevallen.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Kijkoperaties
(040) 888 83 70

Online afspraak maken
Afsprakenformulier

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving